Biztosan te is tapasztaltad már, hogy milyen kellemetlen tud lenni, ha hirtelen leesik a vércukorszinted. Ennek a folyamatnak a megértésére szolgál ez a cikk. Talán nem is gondolnád, de a vércukorszint ingadozása sokaknál előfordulhat.
Anya, te nem vagy jófej, ha éhes vagy! – mondta egyszer nekem a lányom, mire én elmagyaráztam neki a háttérben álló folyamatokat. Na persze nem túl hosszan, csak ami a legfontosabb, hogy megértse. Nektek viszont szeretném kicsit hosszabban kifejteni, hogy milyen folyamatok okozhatják ezt.
Mikor a farkaséhség átfordul…
Voltál már olyan helyzetben, hogy az egyik pillanatban még minden rendben volt, majd hirtelen farkaséhség uralkodott el rajtad, nem sokkal később pedig remegni kezdtél és azt érezted, hogy nagyon ingerlékeny vagy? Velem volt már ilyen, nem is egyszer. Gyakran előfordult, és azt hittem, hogy ez természetes.
Mivel anyukám is ilyen volt, így azt gondoltam sokáig, hogy ez normális, biztos valami öröklött dolog. Aztán később, mikor egyre több hölgy társamtól kaptam megerősítést, hogy ez bizony velük is előfordul teljesen nyugodt voltam afelől, hogy ez egy természetes dolog, ha valaki megéhezik.
Nagyon sokáig éltem így az életem egészen fiatal tinédzser koromtól kezdve. Igazából így fogalmaznám meg: ezekben a helyzetekben jobb volt nem a környékemen tartózkodni, mert ha valaki ebben az állapotban hozzám szólt az biztosan nem azt gondolta a reakcióm után, hogy milyen kedves személyiség, napestig hallgatnám. Ilyenkor semmi másra nem tudtam gondolni, azonnal ennem kell valamit, vagy különben valami nagyon rossz dolog fog történni. Történetesen mindenkit elkergetek magam körül, mert olyan düh és idegesség szabadult fel bennem.
Ez napjában többször is megtörténhetett, igazából bármikor, amikor nem ettem azonnal, amint éhes lettem. A körülöttem élők megszokták, én pedig mint írtam, természetesnek gondoltam. Ez egészen addig tartott amíg ettem valamit, utána ugyanis átváltoztam újra doromboló kiscicává…na jó, ez azért nem igaz, olyan soha nem voltam…
Nem a cukor a hibás?
Nemrég a tanulmányaim során jöttem rá, hogy a vércukorszint ingadozásom nem normális jelenség. Valószínűleg a vércukor-háztartásomban van valami zavar.
Ez meglepett, hiszen a reggeli vércukrom 4.8, normál a súlyom, emellett egészségesen táplálkozom és sportolok is.
Először nem akartam elhinni, hogy ez velem is megtörténhet. Úgy gondoltam, biztosan kivétel vagyok. A tanulmányaim során azonban elkezdtem alkalmazni a tanultakat az életemben. Azt gondoltam, legfeljebb nem lesz változás, és akkor majd megkérdezem az oktatómat, hogy mi a teendő ilyenkor. Hiszen jól éreztem magam (vagy legalábbis azt hittem), mégis kellemetlen tüneteim voltak. Hát nem ez történt, ugyanis az életmód változtatása során ezek a tünetek teljesen elmúltak. Ettől a ponttól kísérletezni kezdtem vajon mely élelmiszerek okozhatják ezeket a tüneteket. A helyzet az, hogy nem volt egy bizonyos élelmiszer. A táplálkozásom bár egészséges volt, hiszen nem fogyasztottam potenciálisan gyulladáskeltő ételeket, sem cukrot, lisztet, ultrafeldolgozott termékeket, viszont mégsem volt kellően tápanyagdús az étkezésem. Ezáltal a vércukorszintem folyamatosan ingadozott, majd amikor egy nagyobb leesés történt, és úgy éreztem valakit meg fogok verni akkor ettem gyorsan valamit, mert azért mégsem kéne, hogy bárkinek baja essen, de általában ez sem volt kellően tápanyagdús, mert ekkor már csak arra tudtam koncentrálni, hogy valami gyorsan ható dolog legyen.
Mi a tápanyagdús étkezés?
A „tápanyag dús” kifejezés azt jelenti, hogy egy élelmiszerben sok hasznos tápanyag található viszonylag kevés kalóriához képest.
Ezek közé tartoznak a vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék, egészséges zsírok, rostok, antioxidánsok.
A tanulmányaim során tehát tisztává vált, hogy hiába kerüli valaki a cukrot, a lisztet és a feldolgozott élelmiszereket, ha nem fogyaszt elég vitamint, ásványi anyagot, rostot és fehérjét.
Miért ingadozik a vércukorszint?
De miért történik ez a vércukor ingadozása esetén? Mi okozza ezeket a tüneteket?
Képzeljük el, hogy elmúlt néhány óra az ebéd óta, és a vércukorszinted elkezdett csökkenni. A szervezeted ezt érzékeli, és riadót fúj, hogy megakadályozza a további csökkenést, és energiát biztosítson a sejteknek.
Mi történik a testedben?
Először is, a csökkenő vércukorszintre reagálva a hasnyálmirigy egy glukagon nevű hormont bocsát ki. A glukagon jelzi a májnak, hogy ideje lebontani a glikogént, ami a glükóz (a vércukor) raktározási formája. A máj a glikogént glükózzá alakítja, és a véráramba juttatja, ezzel emelve a vércukorszintet. Ha a glikogénraktárak kimerülnek, a szervezet a zsírokat kezdi el lebontani, hogy energiát nyerjen belőlük.
A vércukorszint csökkenése nem csak az agyra hat, hanem hormonális változásokat is elindít. Ilyenkor megemelkedik a stresszhormon, a kortizol szintje.
A kortizol fokozza az éhségérzetet és a szénhidrátok iránti vágyat. Ez régen hasznos volt, amikor a stressz fizikai veszéllyel járt, de ma már inkább káros, mert a krónikus stressz egészségügyi problémákhoz vezethet
Mit tegyek, ha leesik a vércukrom?
Ha érzed a vércukorszint leesésének tüneteit, azonnal egyél valamit! A legjobb, ha olyan élelmiszert választasz, ami kiegyensúlyozott, lassan felszívódó szénhidrátokat, egészséges zsírokat és fehérjét is tartalmaz, például egy marék diót, egy almát mogyoróvajjal, vagy egy joghurtot egy marék bogyós gyümölccsel és pár szem kesudióval.
A test, mint egy zenekar-avagy a vércukor mese
Valószínűleg ez így egy túlságosan szakmai és rémesen unalmas volt számodra.
Hadd meséljem el, hogy hogyan tudtam elmagyarázni a 12 éves lányomnak úgy, hogy emlékezzen erre máskor is:
Képzeld el, hogy a tested egy zenekar, az agyad pedig a karmester. A zenészek a sejtek, akiknek energiára van szükségük ahhoz, hogy szépen játsszanak. Az energia a cukor, ami olyan, mint a zenekarnak a kotta. 🎼
Ha régóta nem ettél, akkor a zenekar elkezd elfáradni, és a zene lelassul, akadozik. A karmester (az agy) észreveszi ezt, és int a kottás fiúnak (hasnyálmirigy), hogy hozzon új kottákat. A kottás fiú gyorsan szalad a kottagyűjteményhez (máj), és előveszi a tartalék kottákat (glikogén). Kiosztja a zenészeknek, hogy újra tudjanak játszani.
Ha a tartalék kották is elfogynak, akkor a kottás fiú kénytelen improvizálni, és más dallamokat (zsírok) keresni. Ez persze nem olyan egyszerű, és a zene kicsit furcsa lesz.
A karmester közben egyre idegesebb, mert a zenekar nem játszik elég jól, a közönség pedig unatkozik. Ezért különböző jeleket ad: kopog a pálcájával (éhségérzet), ásít egy nagyot (fáradtság), és mérgesen néz a zenészekre (ingerlékenység).
Ezenkívül hívja a dobosokat is (stresszhormonok), hogy pörgősebbé tegyék a zenét. A dobosok (kortizol és adrenalin) persze hangosan dobolnak, és felpörgetik a zenekart, de néha túlságosan is hangosak. Emiatt érzed magad feszültnek, remegősnek, és kívánod az édességet (ami olyan, mint a könnyen megtanulható, egyszerű dallam).
Ha érzed ezeket a jelzéseket, azonnal egyél valamit! A legjobb, ha olyan ételt választasz, ami lassan emészthető, és sokáig ad energiát. Így a zenekar újra szépen játszhat, a közönség tapsolni fog, a karmester pedig elégedett lesz.
Szóval, ha legközelebb úgy érzed, hogy mindjárt átváltozol farkasemberré az éhségtől, gondolj a tápanyagdús ételekre! A zenekarod hálás lesz érte. 😉